Η Αγγειοχειρουργική στη Χειρουργική των όγκων

Τι σχέση μπορεί να έχει η Αγγειοχειρουργική στη Χειρουργική των όγκων; Εκ πρώτης όψεως καμία θα πεί κάποιος. Κι όμως. Δεν είναι πάντα έτσι.

Read More

Αλλαγή του χρόνου στο χειρουργείο

Η αλλαγή του χρόνου μας βρήκε στο χειρουργείο.

Επαπειλούμενη ρήξη σε ανεύρυσμα κοινών λαγονίων άμφω και αριστεράς έσω λαγονίου (τεράστια περίπου 10 cm το καθένα). Διακομοιδή από νοσοκομείο Ναυπλίου.

Ο ασθενής, 82, ήλθε με πόνο στη μέση εδώ και 3 ημέρες περίπου, και λιποθυμικό επεισόδιο κατά το τελευταίο 24ωρο.

Continue reading “Αλλαγή του χρόνου στο χειρουργείο”

Ανοικτή αποκατάσταση θωρακοκοιλιακού ανευρύσματος με εξωσωματική κυκλοφορία

Η ανοικτή αποκατάσταση ΘΚΑ με εξωσωματική έχει μερικές σημαντικές διαφορές σε σχέση με την αποκατάσταση χωρίς εξωσωματική. Οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με την ανάγκη πλήρους ηπαρινισμού του ασθενή. Ο πλήρης ηπαρινισμός του ασθενή (στόχος ACT 400-500) έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία του ασθενή να δημιουργήσει θρόμβο όσο δεν έχει αναστραφεί η ηπαρίνη και δεν έχουν δοθεί παράγοντες πήξης. Και τίποτα από όλα αυτά δε μπορεί να γίνει αν ο ασθενής δε βγεί από την εξωσωματική. 

Παρατήρηση 1η

 Οι αγγειακές ραφές πρέπει να είναι πολύ κοντά η μία με την άλλη, και παράλληλα να υπάρχει η τοποθέτηση αιμοστατικού pledget (καλύτερα felt) ανάμεσα στο μόσχευμα και το αγγειακό τοίχωμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ίσως να γίνουν στεγανές αναστομώσεις. 

Επέμβαση DRIL για τη θεραπεία υποκλοπής μετά AVF

Το σύνδρομο υποκλοπής κατά την αιμοκάθαρση είναι μία ασυνήθης αλλά πολύ βαριά επιπλοκή μετά από αρτηριοφλεβική επικοινωνία. Συμβαίνει κυρίως σε διαβητικού και ασθενείς με προηγηθείσες επεμβάσεις αρτηριοφλεβικών επικοινωνιών. Αποτελεί μία πρόκληση για τον αγγειοχειρουργό το να διατηρήσει τη λειτουργική αρτηριοφλεβική επικοινωνία και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την ισχαιμία του άκρου.

Continue reading “Επέμβαση DRIL για τη θεραπεία υποκλοπής μετά AVF”