Βιογραφικό

Ο Ανδρέας Μ. Λάζαρης, 51, εργάζεται ως Αγγειοχειρουργός και Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου "Αττικόν".

Είναι κάτοχος πτυχίου Ιατρικής και διδακτορικού από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Από το 2002 είναι ειδικός Αγγειοχειρουργός. Από το 2004 είναι πιστοποιημένος ιατρός για τη διενέργεια Αγγειακών Υπερήχων, με άδεια που χορηγήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία  μετά από τη συμμετοχή του σε σχετικές εξετάσεις. Από το 2009 είναι κάτοχος του Ευρωπαικού τίτλου ειδικότητας Αγγειοχειρουγικής (Fellow of the European Boards of Vascular Surgery, FEBVS), και από το 2016 είναι μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (Fellow of American College of Surgeons, FACS). Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής καθώς και της Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας. Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και μέλος του General Medical Council (UK).

Από το 2002 μέχρι το 2004 εργάστηκε στην Μεγάλη Βρεττανία, στις Αγγειοχειρουργικές Κλινικές του Leicester Royal Infirmary στην πόλη Leicester, και του St. Mary's Hospital στο Λονδίνο.

Έχει συνεχές διδακτικό έργο τόσο στο προπτυχιακό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου της Αθήνας από το 2005, όσο και σε διάφορα μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθήνας, αλλά και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις σε διάφορα ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά, συμμετοχή στη συγγραφή σε περίπου 10 συγγράμματα ξενόγλωσσα και ελληνικά, συμμετοχή σε περίπου 80 επιστημονικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε περίπου 70 στρογγυλά τραπέζια και έχει συμμετάσχει σε περίπου 40 εκπαιδευτικές ημερίδες. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 10 επιστημονικά πρωτόκολλα μεταξύ των οποίων και σε πολυκεντρικές τυχαιοποιημένες μελέτες.

Ασκεί όλο το φάσμα της ανοικτής καθώς και της ελάχιστα επεμβατικής αγγειοχειρουργικής. Στα ιδιαίτερα κλινικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται:

Περιφερική αρτηριακή νόσος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις περιφερικές παρακάμψεις στον άκρο πόδα (distal και ultradistal arterial bypass surgery) για τη διάσωση μελών με βαριά ισχαιμία και γάγγραινα, κυρίως σε ασθενείς πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβητικό πόδι). Σημαντικό μέρος του έργου του αφορά επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επαναιμάτωσης (ενδαγγειακές ή ανοικτές).

Ανευρυσματική νόσος αορτής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση υπερνεφρικών και θωρακοκοιλιακών ανευρυσμάτων καθώς και απώτερων επιπλοκών μετά από παλαιά αντιμετώπιση, όπως λοιμώξεις αορτικών μοσχευμάτων και παρα-αναστομωτικά ανευρύσματα.

Καρωτιδική νόσος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επείγουσα (εντός 15 ημερών) και υπερεπείγουσα (εντός 72 ωρών) χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών  με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και στην αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων όπως ο όγκος καρωτιδικού σωματίου.

Σύνδρομα θωρακικής εξόδου, με χειρουργική αφαίρεση πρώτης πλευράς.

Φλεβικές παθήσεις, με όλες τις μεθόδους ελάχιστου χειρουργικού τραύματος  (Laser / Radiofrequency ablation,  σκληροθεραπεία, pin-stripping, μικροφλεβεκτομές).

Αγγειακή πρόσβαση σε νεφροπαθείς, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση επιπλοκών (σύνδρομο αρτηριακής υποκλοπής, λοιμώξεις μοσχευμάτων, ψευδοανευρύσματα) καθώς και στη διενέργεια ασυνήθων προσπελάσεων.

Υπεριδρωσία παλαμών, με τη διενέργεια ενδοσκοπικής θωρακικής συμπαθεκτομής.

Εκτός από το ΠΓΝ "Αττικόν" βλέπει ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο και χειρουργεί στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Καλπουζάνη και έχει δύο παιδιά το Μιχάλη και τη Ρέα.